שריפות בדרום וארכאולוגיית העתיד - קרוסלה
צילום: אקסלרוד הילה, ויקימדיה
צילום: אקסלרוד הילה, ויקימדיה

שריפות בדרום וארכאולוגיית העתיד

הבה נדמיין שהשנה היא שנת 1500 לספירה החב"דית.

בדרך כלל שריפות הן "מתנה" עבור ארכאולוגים, כי הן מלוות ב"בועת זמן", נטישה של מקום עקב שריפה – משאירה הרבה עקבות גם של אורגניזמים, כגון בעלי חיים שלא שרדו, שאריות מזון, וכן של כלים, מטבעות ועוד.

אבל לפי אזלת היד שמגלה ישראל, שריפות הענק בדרום יכולות להיות פלטפורמה לשכתוב ההיסטוריה.

כי הנה, השנה היא שנת 1500 לספירה החב"דית. וחפירה חדשה בצפון-מזרח מצרים מגלה שבשנת 24 לספירה החב"דית היתה כאן מלחמה, כנראה אחת מהמלחמות הקטנות של אימפריית פלסטין הקדומה, רק 15,000 דונם של אדמה שרופה, לעומת מאות אלפי דונם ששרפו הפלסטינים ברחבי העולם כולו.

אימפריית פלסטין התפרשה על פני מדינות רבות בכל רחבי העולם, כך נראה על פי כמות דגלי פלסטין, וציורי קיר המהללים את האימפריה. נראה שבאימפריית פלסטין שלטה דיקטטורה אכזרית, ולכן ברבים מהציורים ישנה קריאה "לשחרר את פלסטין", זה מתאים גם עם העובדה שלא נמצאו מטבעות של הממלכה, ככל הנראה ההתנגדות לדיקטטורה באימפריה גררה מרד נרחב והשמדה של כל זכר לשלטון הרודן.

הספירה החב"דית

אפשר כמובן להמשיך ולטוות פרשנות אלטרנטיבית לממצאים שימצאו כאן הארכאולוגים בעתיד. הרי בשנת מותו של ישו אף אחד לא דמיין שמדובר בדת חדשה שתכבוש את העולם, ושהתאריך הבינלאומי בשימוש כל באי העולם – יציין את את מספר השנים, החודשים, הימים, השעות והשניות שעברו מאז מותו של ישו. מתי נולדת? בשעה השביעית ביום העשירי לחודש השלישי בשנת 1974 למותו של ישו. ומתי התחתנת? בערב של היום ה17 לחודש ה5 בשנת 1996 למותו של ישו.

אבל כך הוא דרכו של עולם, שאי אפשר לדעת כיצד יתפתחו אירועים ופעולות האדם, לפעמים מאורעות עוצמתיים הופכים לכלום בזיכרון האנושות ולפעמים ההיפך.

כשרואים קבוצה של אלפי אנשים שדבקים בחזון המשיח והרבי המתכסה (אפילו לא צריך לציין איזה רבי, "הרבי"), קל מאוד לטוות את ההמשך, היום אנחנו בשנת 24 שנים לפרידה, ועוד 50 שנה, יציינו שזו שנת 74 לפרידה. ובל נשכח ששלוחי הרבי יצאו והתפרשו ברחבי העולם, עד שאין לנו כמעט מדינה וארץ ללא פעילות חב"דית, שרק הולכת ומתרחבת, ומה ימנע אם כן את ההמשך שבו אנשים יוולדו ביום העשירי לחודש השביעי בשנת 608 לספירה החב"דית?!

עובד מתוסכל גרוע מוירוס מתוחכם

ואם בעוד 50 שנה, כל הבתים והחפצים בעולם המערבי יהיו מחוברים לרשת האינטרנט, ועובד גוגל מתוסכל יחליט שהוא מוריד את השאלטר של העולם?!

הרי כבר אין צורך בוירוס מיסתורי ומתוחכם כדי להפיל את העולם. כבר היום, ברוב מחשבי וטלפוני העולם יש תוכנה של גוגל, כלומר שלעובדים ברמת סיווג גבוהה גוגל – יש גישה ושליטה במליארדי מכשירים ומחשבים שמריצים אנדרואיד או סתם דפדפן כרום, שלא לדבר על שרתי גוגל האימתניים שמכילים את כל הידע הציבורי העולמי הקיים, וחלקים נכבדים מהמידע הפרטי הקיים בעולם בחשבונות המייל, מסמכים, פורומים, ושאר אתרי ואפליקציות גוגל. ופתאום חושך ישתרר בעולם. אנשים לא יוכלו לתקשר זה עם זה, והרכבים האוטונומיים יעצרו על מקומם, וכבר לא יהיו רכבים פרימיטיביים בנמצא בכדי לנהוג בהם ידנית.

זו לא תחזית אפוקליפטית, עובדים מתוסכלים שפועלים נגד הארגון המעסיק תוך ניצול הרשאות גישה – הם דברים שקורים בכל יום, אנחנו רק לא שומעים על זה. אדוארד סנודן – הוא דוגמה מוכרת לעובד שהחליט להשתמש בהרשאות הגישה המסווגות שלו כדי להדליף מידע סודי, ולצידו ישנם רבים רבים שהדליפו ומדליפים אלפי מסמכי ממשלה מסווגים לאתר ויקיליקס אך בלי קול רעש גדול. ורק החודש נחשפנו במקרה לעובד בחברת הסייבר NSO שגנב תוכנת ריגול סודית תוך עקיפת אמצעי האבטחה והטכנולוגיה שהיו אמורים למנוע ממנו לעשות את זה.

ומה יקרה ב"יום הדין" כשזה יקרה? 
דווקא כיום עדיין אי אפשר "להפיל" את העולם בלחיצת כפתור. אם הסמרטפון לא עובד – אפשר לחזור לימי בזק העליזים. הרכבים עדיין ניתנים לנהיגה עצמית, וכן הלאה. אבל ככל שהעולם הופך לדיגיטלי ומקושר, הוא למעשה מרכז את השליטה למקום אחד. שבו אפשר להוריד את השאלטר ולכבות את העולם, או לפחות חצי ממנו.

אפשר לשכתב את ההיסטוריה ואפשר גם לשמר אותה

אבל למעשה לא צריך לדמיין אסון דיגיטלי או גרעיני או סתם עידן קרח – בשביל שנבין שבלי תיעוד מסודר ועמיד – הדורות הבאים עלולים לעמוד במצבים המתסכלים שאנחנו מוצאים את עצמנו, בניסיון לפענח או לאמת את ההיסטוריה.

בלי מידע מסודר – כיצד יסבירו הארכאולוגים את ריבוי דגלי פלסטין בציורי קיר בכל רחבי העולם? ומה פשר אלפי הדונם השרופים בדרום ישראל? האם האזור עבר תקופת קיץ רותחת ששרפה הכל או שהיתה שם מעצמה ששרפה את אדמות המדינה הנחשלת שלא הצליחה להתמודד מולה?!

ומה אם חב"ד תהפוך לדת שולטת בעולם, מה יענו לדתי בעוד 1500 שנה שיטען בתוקף שכל מילה ב"אגרות קודש" היא משמים, והציבור יתקן את הקורא באגרות מידי שבת – על כל טעות באיות או הטעמת מילה כמו שעושים היום ב"כתבי הקודש" שלנו?!

ומה לגבי רפואה, במשך אלפי שנים – נוצרו מסורות של צמחי מרפא שסביר להניח שאכן הועילו באמת, כמו לדוגמה צמח הקנאביס, ושמן עץ התה שהוכחו מדעית כצמחים בעלי תכונות ריפוי. היום מנסים לחקור זקנים בשבטים ואזורים נידחים כדי לדלות מידע על צמחים ודרכי מרפא עתיקים. האם בעוד אלפי שנים ידעו איך מכינים פרצטמול (הרכיב הפעיל באקמול/דקסמול ואחרים), איבופרופן (החומר הפעיל בנורופן/אדקס ואחרים) וכל עולם האנטיביוטיקה? האם אנחנו שומרים את המידע הזה עבור העתיד?!

אנחנו משאירים פחות ופחות פסולת ארכאולוגית

לא רק שאנחנו לא משמרים כראוי את הידע הקיים בשימור ארכאולוגי, אנחנו גם לא משאירים את מה שהשאירו מאחוריהם הדורות הקודמים.

בכל חפירה ארכאולוגית לומדים מהשאריות שנשארו תחת חורבות או אתרי פסולת. אם באזור הר הבית מוצאים גלעיני זיתים אפשר לנסות לתארך אותם בבדיקות תיארוך שונות, וכשיש שם שברי חרסים אפשר לקבוע על פי המרקם והצורה לאיזו תקופה הם שייכים וללמוד מרצף השכבות – מה עבר על האיזור.

אבל בימינו, הפסולת משונעת לאתרי הטמנה מרוחקים, ארכאולוגי העתיד יחקרו את סין על סמך פסולת מארה"ב… ובחלק מהמקרים הפסולת ממוחזרת או נגרטת (איפה ימצאו רכבי חיפושית או סוסיתא), ובכלל המגמה כיום היא ליצור חומרים מתכלים, כך שבכלל לא ישאר זכר לרבים מהכלים שאנו עושים בהם שימוש.
שלא לדבר על חומרים כתובים שעוברים כולם דיגיטציה ולא תהיה אפשרות לשחזר אותם.
כבר היום, רק 40 שנה אחרי, וכבר קשה עד בלתי לשחזר חומר דיגיטלי ממחשב משנות ה80.

בעיה נוספת היא שכלי העבר היו פשוטים וקל להבין למה שימשו. בממצאים היום אפשר למצוא ראשי חץ, נרות, כדי אחסון וכדומה. ונדירים הם הממצאים שמטרתם לא ברורה ולא ניתנת להבנה. לעומת זאת הטכנולוגיה ועושר המטרות של מוצרים הוא כל כך מגוון שלא ניתן לפענוח בלי הסבר.

איך אפשר לנחש מה עושה סמרטפון נטול לחצנים? חפץ די כבד יחסית למראה שלו, חלק מכל צדדיו – מה עשו איתו?!
יש מלא כאלה בכל עיר ובכל אתר פסולת. שוברים אותו ורואים חלקי מתכת בצבעים שונים. מה זה?
למה יש כל כך הרבה כאלה? למה יש ציורי קיר עם אנשים שמחזיקים ומתבוננים בחפץ הזה?
אולי אלו הפסלים של אותם ימים? ואנשים החזיקו את הפסלים בכיס?!

(פותח סוגריים)

ספר התורה היהודי

בסוגריים אפשר להוסיף, שפתאום מבינים את עוצמת המסורת היהודית, אנשים החזיקו במידע ולא היתה להם שום אפשרות לתכנן שהתוכן ישרוד במשך אלפי שנים. אז הם לקחו את זה כפרוייקט "ועתה כתבו לכם את השירה הזאת ולמדה את בני ישראל שימה בפיהם למען תהיה לי השירה הזאת לעד בבני ישראל", ולכן עבדו קשה בכל דור להעתיק אות אות מספר התורה, ופסלו ספר תורה שאות אחת נפגמה. ולכן יכולנו להיפגש האשכנזים והספרדים לאחר אלפי שנות ניתוק ולגלות שמדובר באותו ספר תורה שנשמר באמצעים פרימיטיביים, עור של בהמה ונוצת אווז שמרחה על העור דיו צמחי עם מעט גופרית. כשמתוך כ304,000 אותיות, הכל זהה מלבד אחת! 

(סוגר סוגריים)

צריך למצוא פתרונות?

אבל זה כמובן מתאים רק לעם עקשן ולתוכן חשוב מאוד. אף אחד לא הולך לכתוב את כל "ויקיפדיה" באופן ידני, ואילו הדפסת ויקיפדיה על נייר רגיל – הוא חסר ערך כיון שזה לא יחזיק מעמד לדורות.

והשאלה היא אם צריך לחשוב על פתרונות או שהעולם בנוי לזיכרון קצר, הדברים מתכלים – כי עליהם להתכלות.

או שאולי אין צורך לחקור את העבר ולא לשמר את ההוה עבור העתיד?!

דבר אחד ברור לי, צריך לתקן את הממצאים באזור הדרום בצורה שלא תשאיר לארכאולוגי העתיד כל שאלה מי היה כאן האריה ומי החמור.

[צילום: צילום: אקסלרוד הילה, ויקימדיה]

פוסטים אחרונים

קבלו עדכונים בפייסבוק

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אם הגעת עד לכאן, אשמח לחוות דעתך על הפוסט בשתי מילים (לא יתפרסם באתר)