יש צרות בהייטק! העיניים הידיים והגב - קרוסלה - הבלוג של מתי הורוביץ
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

יש צרות בהייטק! העיניים הידיים והגב

יש צרות בהייטק! לא רק התלבטות בין תן ביס לסיבוס! 

אני לא רופא, אבל אני אוהב לדבג גם את מערכות הגוף 😉, והבאגים המרכזיים הם בעיניים, ידיים וגב. ומי שלא סובל מאחת הבעיות, יכול לדלג לפוסט הבא, או לקרוא בכל אופן כדי למנוע בעיות בעתיד.

(אין להסתמך על הדברים בלי להתייעץ עם מומחה בתחום)

העיניים

העיניים הם האיבר הכי מורכב בגוף אחרי המוח, ככה ששימוש לא טבעי בהן יכול להוביל להרבה מאוד בעיות, עבודה מול מסך ברוב שעות היום יכולה להוביל לכמה בעיות מרכזיות:

  1. כאב כללי שנובע מבעיות מיקוד
  2. יובש, גירוי, עיניים אדומות
  3. שיבוש מערכת השינה וכן ניוון איטי כתוצאה מהשפעת האור הכחול.

כאב כללי בעיניים

הגורם: יכולים להיות כמה גורמים, ורצוי להיבדק על ידי אורטופטיסט.ית (תחום מיקוד עיניים, מילה שוברת שיניים). בהרבה מקרים מדובר בבעיית מיקוד. כיון שהעיניים באופן טבעי מביטות רחוק יותר מאשר המסך. המיקוד למסך מחייב את שרירי המיקוד להזיז את העיניים מעט פנימה לכיון האף, אם השרירים חלשים בשתי העיניים או בעין אחת, התוצאה היא הפעלת מאמץ יתר, או לחילופין חוסר מיקוד שהמוח מתרגם לכאב בעיניים.

בדיקה מהירה: כשיש כאב תעצמו עין אחת, והמשיכו להסתכל על המסך עם העין השניה לשתי דקות, (לאחר מכן נסו להחליף ביניהן), אם זה עוזר לתחושה, סביר להניח שיש לכם בעיית מיקוד.

הטיפול: תרגילי מיקוד, עדשות עזר, עדשות פזילה.

יובש, גירוי בעין, עיניים אדומות

הגורם: יכולים להיות כמה גורמים ורצוי להיבדק על ידי רופא עיניים. בהרבה מהמקרים מדובר בחוסר מצמוץ. בין אם זה הריכוז במשימה או שהעין לא רגילה לקצב רענון המסך, מה שקורה לרוב זה ששוכחים למצמץ, המצמוץ האוטומטי נועד בין השאר לשחרר מעט נוזל סיכוך לעין. בלי מצמוץ העין מתייבשת, ומתחילה לצרוב.

בדיקה מהירה: בדרך כלל זו תחושה שקשה להתעלם ממנה.

הטיפול: עצירות מצמוץ, אפשר להשתמש בתוכנות ואפליקציות לתזכורת. הנמכת המסך ככה שיהיה בזוית שהעין לא צריכה להיות פתוחה מידי (ככל שהעין פתוחה יותר היא חושפת יותר שטח להתייבשות), טיפות/ג'ל תחליף דמעות לעיניים, הקפדה על שתיית מים, להימנע מישיבה מול פתח מזגן או רוח. במקרים מסויימים צריך טיפול מעמיק יותר.

שיבוש השינה וניוון איטי

הגורם: האור הלבן שמגיע מהמסך אל העין, הוא למעשה תערובת של אור אדום-ירוק-כחול. האור הכחול משבש את מערכת הורמוני השינה. ויתרה מזו, הוא גם גורם לניוון איטי של תאי הרשתית.

בדיקה מהירה: אתם מתקשים להירדם בלילה אחרי צפיה במסך?

(גם אם לא, מומלץ להפחית את האור הכחול)

הטיפול: בכל מערכות ההפעלה כיום ניתן להפעיל 'תאורת לילה' שמפחיתה את כמות האור הכחול במסך, התוצאה היא תצוגה כתומה יותר, אבל בריאה יותר לעין. מומלץ גם ביום (לבטל את הטיימר שמפעיל את זה רק בלילה).

לחילופין, אפשר לקנות משקפיים לסינון אור כחול לשימוש מול המסך. אפשר גם לבקש ציפוי עדשות למי שגם ככה מרכיבים משקפיים, אבל אז כל החיים שלכם יהיו קצת כתומים.

ובלי קשר ל"תאורת לילה", יש היום גם את טרנד מצב החושך (Dark Mode) שמשפר באופן כללי את נוחות הקריאה הדיגיטלית. לוקח קצת זמן להתרגל אבל מומלץ. אגב, הפוסט הזה נכתב אצלי כטקסט לבן על רקע שחור, תענוג.

כאבי גב

הגורם: לא נועדנו לשבת כל כך הרבה שעות. וודאי לא בצורה האופיינית על כסא מול המסך. 

ישיבה לא נכונה מגבירה את העומס על השרירים ומערכת עמוד השדרה. וישיבה ארוכה ורצופה מפחיתה את גמישות השרירים. הצירוף יחד יכול להביא לכאבי גב עליון או תחתון. אנשים גבוהים בדרך כלל יסבלו יותר.

בדיקה מהירה: בדרך כלל קשה להתעלם מהכאבים.

הטיפול: בכמה מישורים:

– ישיבה נכונה מול המסך (ראש ישר, זוית 90 בין הגב לרגליים, זוית 90 בברכיים)

– נסו כסאות שונים שמנסים לפזר נכון את העומס על עמוד השדרה.

– הפסקות תכופות לשינוי תנוחה, רצוי גם תרגילי כיפוף עמוד השדרה לכל הכיוונים (ימינה, שמאלה, קדימה, אחורה, וגם מתיחה לאורך, עימדו על קצות אצבעות הרגליים ונסו להגיע עם הידיים לתקרה)

– סטרטאפ ישראלי מציע מכשיר קטן שתולים על הגב והוא אמור לרטוט ולהזכיר ליישר את הגב. (בזמנו ניסיתי ללא הצלחה, אבל אולי השתפרו)

– התעמלות קבועה, ועבודה על גמישות השרירים.

הידיים

הידיים מכילות שלוש מערכות נפרדות שעשויות להיפגע ממאמץ יתר או מנח לא נכון: מפרקים (חיבורי העצמות), מערכת העצבים וכן מערכת השרירים. פגיעה שרירית היא נדירה יותר ולכן אתייחס רק לשתיים הראשונות.

המפרקים

בעיות מפרק מתבטאות בדרך כל בכאב מתמיד שגובר כשמזיזים את כף היד או האגודל.

הגורם: הפעלת יתר של המפרק. 

בדיקה מהירה: קפלו/הזיזו את כף היד/אגודל לארבעת הכיוונים. יש כאב בתזוזה?!

הטיפול: להקפיד להזיז את העכבר על ידי הזזת כל היד ולא רק על ידי הזזת כף היד לצדדים. אפשר גם לנסות עכבר אנכי שמעביר את העבודה לאמה (החלק שמהמרפק עד כף היד) במקום כף היד או להתרגל למשטח מגע (של מחשב נייד, או בחיבור חיצוני) במקום עכבר. אפשר גם לקנות סד שמקבע את מפרק כף היד.

העצבים

אל כף היד מגיעים שלושה עצבים (סיבים שמגיעים מעמוד השדרה) אבל עיקר הבעיות נובעות משני עצבים, העצב המדיאני שאחראי על האגודל-אצבע-אמה וחצי קמיצה. והעצב האולנרי שאחראי על חצי הקמיצה השני ועל הזרת.

הגורם: מנח לא נכון של כף היד, בדרך כלל הנחת הידיים על העכבר/מקלדת בזווית לא ישרה, כשבכף היד יש קיפול כלפי מטה. או הנחת האמה (החלק שמהמרפק עד כף היד) באופן שיוצר לחץ לאורך אמה. במנח לא נכון נוצר לחץ על העצבים (במקרה של לחץ על העצב המדיאני, זה נקרא 'תסמונת התעלה הקרפלית' שמשמעותה היצרות התעלה בה עובר העצב)

בדיקה מהירה: כופפו את כפות הידיים כלפי מטה ואז הצמידו גב לגב למשך דקה. יש נימול? 

לפעמים אתם מתעוררים בלילה עם "זרם" או "הירדמות" של חלק מכף היד?

או אולי לאחרונה נופלים לכם דברים מהידיים?!

הטיפול: להקפיד על מנח ידיים בלי זווית, כף היד צריכה להיות ישרה עם האמה עד המרפק. המרפק צריך להיות כפוף בזוית 90, רצוי בלי להישען מדי על משענת היד של הכסא אלא באוויר. בנוסף, לשנות את מנח היד על העכבר כמו בטיפול בבעיות המפרק. בנוסף, כדאי לבצע עצירות בהם מקפלים ומותחים את כף היד כלפי מעלה (בעזרת היד השניה) כדי לשחרר את הלחץ על שורש כף היד. במקרים קשים תידרשו לניתוח קטן להרחבת התעלה הקרפלית.

אפשרות נוספת: תעברו לניהול ותקלידו פחות 😉 

——–

טיפול נקודתי זה לא מספיק

בסופו של דבר אלו לא רק בעיות נקודתיות, וצריך לטפל גם באופן מערכתי:

לא לעבודה רצופה

עבודה רצופה היא שורש כל הבעיות. חשוב מאוד להפעיל תוכנה או אפליקציה כמו Workrave. שמזכירה לעצור מדי כמה דקות לייצוב התנוחה, כמה תרגילי עיניים וידיים, ומדי שעה לכמה דקות הליכה ושחרור הגב. וכן מגבלה יומית של ישיבה מול המחשב. 

זה מעצבן מאוד. מניסיון. אבל אם בריאות הגוף חשובה לכם. אין ברירה.

כן להתעמלות קבועה

חובה להקפיד על התעמלות יומית (אפשר בגישת 7 דקות ליום בעזרת אפליקציה) כדי לשמור על גמישות וחוזק השרירים.

מטריה ביטוחית / ביטוח מנהלים

לכל ענף עבודה יש את הסיכונים הקבועים שלו. בהייטק מדובר על הסיכונים שפורטו למעלה. אבל ביטוח רגיל של "אובדן כושר עבודה" הוא לא מספיק, כיון שבמקרה של נכות שלא תאפשר לכם יותר ליצור באגים כל היום 😉 – חברת הביטוח תפנה אתכם לעבוד בעבודה אחרת ושכר אחר, או תחייב לנסות שיקום לפני שהיא משחררת כספים.

כדי לקבל שכר של יוצר באגים מומחה, גם אם הגוף שלכם התבגבג ללא יכולת לקבל עדכוני פאצ', צריך לבטח את העיסוק הספיציפי, או דרך חבילת ביטוח מנהלים (שלאחרונה ירדה באטרקטיביות שלה), או דרך הוספת "מטריה ביטוחית". מומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני/סוכן ביטוח.

(Photo by Ketut Subiyanto from Pexels)

פוסטים אחרונים

קבלו עדכונים בפייסבוק

השאר תגובה

אם הגעת עד לכאן, אשמח לחוות דעתך על הפוסט בשתי מילים (לא יתפרסם באתר)